Viral Ansefalitler
Virüsler doğrudan beyin zarında yayılan ya da kan ve lenf yoluyla girip beyne
yerleşerek iltihaba neden olur. İltihabın yayılım düzeyine, yerleşimine, doku ölümüne yol açmasına, ayrıca sinir dokusunun etkilenen bölgelerinin genişliğine göre de farklı tablolar ortaya çıkar.
Etken ve Bulaşma Yolları
Ansefaliti; arbovirüsler, enterovirüsler, kızamık virüsü, kızamıkçık virüsü, suçiçeği, kabakulak, herpes, inflüenza virüsleri, coxsackie (kokseki) virüsleri oluşturmaktadır.
Cins, ırk ve bölge farkı gözetmeden her yaş grubunda görülür. Etken, hastalık kaynağına göre değişir. Etkenin cinsine göre bulaştırıcılık süresi ve kuluçka süresi de değişir. Bulaşma etkenin türüne göre direkt, endirekt, damlacık ve atropodalarla olur. Bulaşma yolları;
-Enfekte kişinin solunum damlacıkları
-Kirlenmiş yiyecek veya içecek
-Böcek ısırıkları
-Cilde temas şeklinde olur.
Risk Faktörleri
Ensefalit her yaşta görülebilir ancak sık rastlanan bir hastalık değildir. Bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kanser, organ nakli, AİDS veya HIV pozitifliği gibi bir nedenle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ensefalit daha sık görülebilir ve daha ağır seyreder. Arbovirüsler bazı coğrafi bölgelerde, sivrisinek ve kenelerin çoğaldığı yaz ve sonbahar mevsimlerinde akut ensefalit salgınları oluşturabilir.
Patogenez ve Klinik Belirtiler
Etken, merkezi sinir sistemine yerleşerek hastalık oluşturur. Yüksek ateş,
konvülziyon, menengial arazlar, apati (duygu körlenmesi), ense sertliği, baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma zorluğu, paraliziler, koma ve ölüm görülür.
Patogenezi hastalığın şiddetine göre değişir. Bazı hastalar ya tamamen iyileşir. Ya da kalıcı hasar ve ölüm görülür. Ölüm oranı çocuklarda yüksektir.
Klinik Tanı ve Laboratuvar Bulguları
Klinik tanı, yüksek ateş, havale, dalgınlık ve koma gibi belirtilerle konabilir. Beyinle ilgili bütün hastalıklarla karıştırılır.
Laboratuvar çalışmasında kanda antikor düzeyi, lökosit sayısı ve BOS‟ta hücre sayısına bakılır.
Tanı
Akut ensefalit acil tanı ve tedavi gerektirir. Tedavileri farklı olduğundan ensefalitler benzer bulgulara yol açan bakteriler ve diğer mikroplarla gelişen menenjitlerden, beyin apsesinden, hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü), hiponatremi (kanda sodyum düzeyinde düşüklük) ve hipokalsemiye (kanda kalsiyum düzeyinin düşmesi) neden olabilen hastalıklardan, zehirlenmelerden, epilepsiden (sara nöbeti), Behçet hastalığı gibi enflamatuvar hastalıklardan, kanserlerden, enfeksiyon sonrası ensefalitten ayırt edilmelidir.
Öykü ve fizik muayene (ateş, baş ağrısı, bilinç düzeyinde değişme) ile ensefalitten şüphelenildiğinde tanı için laboratuar tetkiklerine ihtiyaç duyulur.
Ensefalit tanısı için beyin ve omurilik ile beyin zarları arasında bulunan beyin – omurilik sıvısı (BOS) biyokimyasal ve mikrobiyolojik yöntemlerle incelenmeli, gerekirse kanda da mikrobiyolojik tetkikler yapılmalıdır.
Beynin elektriksel aktivitesi ile ilgili bir test olan elektroensefalogram ensefalit tanısı için indirekt ipuçları sağlayabilir. Beynin bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemi ile incelenmesi tanı konulması yanı sıra hastalığın yaygınlığının belirlenmesinde de yardımcıdır. Tedavi
Akut (ani gelişen) ensefalitli hastaların hastaneye yatırılmaları gerekir. Ensefalit tedavisi esas olarak destekleyici tedavidir. Ateş ve baş ağrısı için asetaminofen, hastanın huzursuzluğunu gidermek için sedatifler (sakinleştiriciler)nkullanılabilir. Konvülsiyonlar (havale geçirme) için antikonvülsif tedavi gerekir. Hastanın sıvı – elektrolit ihtiyacının karşılanması, bilinç durumuna göre uygun beslenme yönteminin belirlenerek beslenmesinin devam ettirilmesi önemlidir.
Hastanın solunumu yeterli değilse, oksijen verilmesi veya solunum cihazına bağlanması gerekir. Günümüzde HSV ve diğer birkaç virüs ile gelişen ensefalitte antiviral tedavi uygulanmaktadır. Antibiyotikler virüslere karşı etkili olmadığından viral ensefalitlerin tedavisinde kullanılmaz.
Bakteriler ve diğer bazı mikroplar ile gelişen ensefalitlerde ise antibiyotik kullanılması gerekir. Beyin ödemi olan hastalarda kortikosteroidler kullanılır. Bazı hastalarda fizik tedavi gibi ek tedaviler gerekli olabilir.
Prognoz
Ensefalit etkenine de bağlı olarak hastalık hafif, kısa süreli ve nispeten iyi seyirli olduğunda ensefalitli hastaların çoğunda birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde tamamen düzelme görülebilir. Ağır vakalarda hastalık ölümle sonuçlanabilir veya mental – motor retardasyon (gerilik), öğrenme güçlükleri, kas zayıflığı veya felci, konuşma bozuklukları, görmede azalma veya körlük, işitmede azalma veya sağırlık ve duyu bozuklukları gibi kalıcı problemlere neden olabilir.
Komplikasyonları
Kalıcı beyin hasarına sebep olur. İşitme, kas kontrolü, hafıza ve konuşma merkezlerini etkiler. Koma, ölüm ve paralizilerdir.
Korunma
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı ve suçiçeği aşısı bu etkenlerle gelişen ensefalitlerden korunmada başlıca yöntemdir. Sivrisinek veya kenelerden korunma önemlidir. Hayvanlar kuduz aşısı ile aşılanmalı, kuduz şüphesi olan bir hayvanın ısırmasından sonra yara yeri temizlenmeli, kuduz aşısına başlanmalı ve kuduz immünglo-bülini uygulanmalıdır.
-Yaz aylarında sivrisineklerin çok olduğu dönemlerde uzun kollu kıyafetler
giyilmelidir.
-İnsektisitlerle ilaçlama yapılmalıdır.
-Bulaşma yollarına yönelik önlemler alınmalıdır.
Annem 27temmuzdan bu yana hasta.bugün 40.gün ve kişilik bozuklukları giderek belirgin hale geldi.kimisi 3ay dolduktan sonra hafızası da kişiliği de geri gelir diyor kimisi de kişiliğinde sekel kalır diyor.daha önce bu hastalığı geçiren ya da geçiren birini bilen var mi süreç nasıl işliyor
YanıtlaSilİyi günler geçmiş olsun Rabbim acil şifalar versin. Hastalık erken teşhis mıydı? Ilk 15 gün durumu nasıldı acaba? Benim kız kardeşim de var bu rahatsızlık. Bilgilendirebilir mısınız?
Sil