Gözle görülemeyen, ancak mikroskopla saptanabilen yararlı ve zararlı işlevleri olan tekhücreli canlılar. Zar arlan bir insanı ya da hayvanı öldürebilecek boyutlara varabilen bu canlıların günümüzde değerlendirilmekte olan birtakım yararlı işlevleri de vardır. Doğadaki varlıkları ilk kez 17. yüzyılın başlarında Antony Van Leeuwenhock’un mikroskobu keşfetmesiyle saptandı; bilim adamları tarafından incelenmesi oldukça uzun zaman sonra gerekleşti. Latince küçük çubuk anlamına gelen “basterium” sözcüğü 19. yüzyılın ortalarına kadar bilim sözlüğüne girmedi. Bakterilerle ilgili ilk geniş bilgiye Alman botanikçisi F. C. Cohn’un bakterilerle ilgili kitabında rastlanır. Cohn’un mikroskop kullanarak bakterilerle ilgili elde ettiği bilgilerin günümüzde de doğrulukları sürmektedir.
Bakteriler dünyasını incelerken onlara iki değişik açıdan bakmak yararlı olur; hastalık yapan bakteriler ve yararlı bakteriler. Hastalık yapan bakterilerin oluşturduğu zararlı olaylara
- verem,
- tifo,
- kolera,
- frengi,
- belsoğukluğu,
- tetanos,
- boğmaca,
- malta humması,
- şarbon,
- veba,
- botulizm,
- difteri hastalıkları,
- çeşitli organlardaki iltihaplar,
VİRÜS
Hastalık yapan en küçük organizmaların genel adı. Boyutları metrenin milyarda biri gibi küçük birimlerle ölçülebilir. İster RNA biçiminde olsun (örneğin grip virüsü), ister DNA biçiminde olsun (örneğin uçuk virüsü) hepsi bir tek nükleik asitten ibarettir. İçinde bulundukları canlı hücrede asalak gibi davranırlar. Cansız ortamda üreyip’ çoğalamazlar. İnsanlarda hastalık yapan virüslerin sayısı oldukça yüksektir. Virüs organizmada bulunduğu çeşitli belirtilerle ortaya çıkar; ancak bazen hiç belirti olmayabilir.
- Bazı virüsler içinde bulundukları hücreyi tahrip eder; bazıları bulundukları hücrelerin aşırı ölçüde çoğalmalarına yol açar (siğil gibi birtakım urlar bunun sonucudur).
- Bazı kanserler de virüslerden ileri gelir.
- Virüs hastalıklarının bir bölümü yalnız insanlarda (kızamık),
- Bir bölümü ise hem insanlarda, hem hayvanlarda (kuduz) hastalık yapar.
- Mikrop hastaya doğrudan doğruya (hastadan ya da sağlam taşıyıcıdan) geçebileceği gibi dolaylı yoldan da geçebilir (hepatit virüsü sudan, sarıhumma virüsü böceklerden- geçer).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder