7 Mayıs 2014 Çarşamba

ÜNİTE: II HASTANE ENFEKSİYONLARI

Hastane Enfeksiyonları
       
Hastane Enfeksiyonları  Hastane enfeksiyonu hastanede başka sağlık sorunları nedeniyle tedavi olurken enfeksiyon gelişmesidir. Genel olarak, hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra ve taburcu olduktan sonraki 10 gün içinde meydana gelen enfeksiyonlar hastane enfeksiyonu kabul edilir. Protez varlığında operasyon sonrası 1 yıl içinde meydana gelen protez enfeksiyonları hastane enfeksiyonu olarak kabul edilir.
  Hastane enfeksiyonları hastanede yatış süresini uzatmakta, hastada önemli sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açmaktadır. Hastane enfeksiyonları aynı zamanda ek mali yük te getirmektedir. Hastane enfeksiyonları çok sayıda başarılı geçen ameliyat veya diğer tıbbi tedavileri başarısız kılmaktadır.
  Hastanede yatarak tedavi gören hastaların başarılı bir şekilde tedavisi ancak hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ile mümkündür. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi bu konuda deneyimli bir ekibin olması ve buna maddi ve manevi güçlü bir hastane yönetimi desteği ile olabilmektedir. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde en önemli birim hastane enfeksiyon komitesidir. Bu komitenin en önemli bireyi ve başkanı da enfeksiyon hastalıkları uzmanıdır.
Hastanemizde hastane enfeksiyonlarının önlenmesi konusunda etkin bir mücadele sürdürülmektedir. Bu konuda başta hekimler ve hemşireler olmak üzere hastane personeline sürekli eğitimler verilmektedir.  
  Ayrıca hastanede dirençli bakteri florasının oluşumunun engellenmesi için etkin bir antibiyotik kullanım politikası uygulanmaktadır. En az 3 ayda bir yapılan enfeksiyon kontrol komitesi toplantısında gözlemler paylaşılmakta ve tespit edilen sorunların giderilmesi için politikalar oluşturulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder