6 Mayıs 2014 Salı

HEPATİT D


Hepatit D

  Hepatit D virusunun neden olduğu sıklıkla kronik olarak seyreden bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit D çoğalabilmesi için Hepatit B virüsüne ihtiyaç duyması bakımından bu ailedeki enteresan viral hepatitlardendir.


Gelişimi


  Hepatit D virusu çoğalabilmek için Hepatit B virüsüne ihtiyaç duyar. Bu nedenle bir kişide hepatit D hastalığı gelişebilmesi için o kişinin aynı zamanda hepatit B hastası veya taşıyıcısı olması gerekir. Bu nedenle hastalığın iki formundan bahsedilir.

-Hepatit B ile aynı anda alınan ve geçirilen tipi.
-Hpatit B geçirmiş kronik hepatit B’ li kişilerin daha sonara bu virüsle karşılaşması ile oluşan tipi.

Bulaşma Yolu

  Hastalığın bulaşı esas olarak kan ve kan ürünleri ile olmaktadır. Damardan uyuşturucu kullananlarda, hemofilili hastalarda ve homoseksüellerde bulaşma riski ve görülme sıklığı oldukça yüksektir. Cinsel yolla bulaş ve aile içi bulaş hepatit B’ye göre daha düşüktür. Anneden bebeğe geçiş olabilir ancak çok nadir olarak görülür. Rusya ve Romanya sık görülen bir hastalıktır.

Belirtileri

  Hepatit D hastalığının belirtileri hepatit B’deki belirtilerle aynıdır. Bu hastalık hepatit B hastalığının gidişini hızlandırır ve kötü yönde etkiler. Hepatit D çoğalma için hepatit B virüsüne ihtiyaç duyduğundan beraberce siroz tablosuna gidişi hızlandırırlar. Hepatit D virüsü hepatit B virüsü taşıyan kişilerde siroz olma riskini 2-3 kat artırır. Hastalık sürecinde genelde siroz ortaya çıkar , hepatit B ile siroz ortaya çıkma yüzdesi %15-30 arasında iken , D ile beraber bu oran %80’e varan oranlara ulaşabilir.

Tanı


Yeni geçirilmekte olan enfeksiyonda, Anti-HDV düşük titrelerde (oranda)

Kronik (müzmin) vakalarda ise yüksek titrelerde Anti-HDV oranı görülür.

Korunma

  Hepatit D’den korunmak için Hepatit B hastası veya hepatit B taşıyıcısı olmamak önemlidir. Hepatit B için aşı yaptıranlar aynı zamanda hepatit D için de korunmuş olurlar. Bu nedenle hepatit D’den korunmanın en etkili ve kesin çözümü hepatit B aşısı olmaktır. Hepatit B taşıyıcısı değilseniz ve Hepatit B aşınız var ise hepatit D ye karşıda korunuyorsunuz demektir. Hastalık HBV aşısı ile tamamen önlenebilmektedir. Çünkü Hepatit B’den korunmak doğal olarak bu hastalıktan korunmayı da beraberinde getirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder