6 Mayıs 2014 Salı

HEPATİT A,B,C LABORATUVAR SONUÇLARI





HBsAg
Anti-HBs
Anti- HBc
 HBeAg
Anti- HBe
Total 
IgM
Akut B hepatiti
+
-
+
+
+
-
Akut B hepatiti
-
-
+
+
-
-
Kronik hepatit veya HBsAg taşıyıcılığı  
+
-
+
-
+/-
+/-
HBV aşısı yapılmış
-
+
-
-
-
-

                                            


Anti HCV                 (+) kişi hasta veya taşıyıcıdır, ileri tetkik yapılmalıdır
Anti-HAV IgG         Bunun (+) veya (-) olması hastalığın geçirilip geçirilmediğini gösterir.
Anti-HAV IgM         Bunun (+) veya (-) olması şu anda aktif olarak hepatit A geçiriyor mu?
HBsAg                     Hepatit B’nin varlığını gösterir. Bu test (+) ise kişinin virüsü başkalarına bulaştırabilme riski vardır. Bu antijen bir kişinin kanıda 6 aydan uzun süre pozitif olarak kalırsa bu durum kronik hepatit B enfeksiyonudur.
Anti-HBs                  Hepatit B yüzey antijenini ortadan kaldırmak için vücut tarafından üretilen koruyucu proteindir. Varlığı kişinin virusle karşılaştığı ve yendiği veya aşılanıp infeksiyondan  korunduğunu gösterir. Bu kişi virüsü kimseye bulaştırmaz.
Anti-HBc                   Bu antikor genellikle kronik taşıyıcılarda olur ve virüsün başkalarına bulaştırılabileceğini gösterir. Anti-HBs ile beraber varlığı infeksiyonun toparlanma evresinde olduğunu bu kişinin taşıyıcı olmadığını gösterir.
Anti-HBc IgM             Bunun (+) veya (-) olması şu anda aktif olarak hepatit B geçiriyor mu? Ancak hastalığın seyri ile ilgili net veriler ortaya koymaz.
HBeAg                        Bu antijenin pozitif olması kişinin hepatit B enfeksiyonu ile şiddetli derecede enfekte olduğunu gösterir. Kronik hepatit B enfeksiyonu olan kişilerde, bu antijenin yüksek olması, bu kişilerde karaciğer hastalığı riskinin arttığını ve bu kişiler tedavi açısından değerlendirilmeye alınır
Anti-Hbe                     HBeAg antijenini nötrleştirmek için vücut tarafından üretilen koruyucu proteindir. Bu antikor haftalar ve aylar içersinde ortaya çıkar ve daha sonrada kaybolur. 
HBV-DNA testi            Hepatit B genetik DNA maddesi (serumda) En duyarlı test olan hepatit B DNA sının (genetik maddesinin) tespitidir. Aktif enfeksiyon göstergesidir. Yeni alınmış bir hepatit B  hastalığında bu testin yüksek olması bulaşıcık oranın yüksek olduğu anlamındadır. Kronik hepatit B hastalığı olan kişilerde ise yüksek olması hepatitin derecesinin yüksek olduğunun göstergesidir. Bu durumda tedavi başlanmalıdır. Ayrıca tedavinin etkilerini de ölçmenin en iyi yolu Hepatit B DNA testidir. 
Anti-HCV                      Hepatit C  antikor (vücut tarafından üretilen koruyucu serum) testidir.
HCV RNA testi              Hepatit C virüsünün genetik yapısını tespit etmeye yönelik en duyarlı testtir. Bu virüsün çoğaldığını ve enfeksiyonun akut (yeni) olduğunu gösterir. Hatta bu testlerle hepatit C virüsünün miktarı dahi saptanabilmektedir. Tedaviden önce bu miktarın saptanması, tedavinin yaralı olup olmadığı konusunda daha hekime testlerin tekrarındaki miktarla bir değerlendirme imkânı verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder