1 Mayıs 2014 Perşembe

TENİYASİS

Etkeni Ve Kuluçka Süresi
 Etkeni, Taenia saginatadır.    Kuluçka süresi ergin şerit için 8-14 haftadır.
Belirtileri
 Tenya bağırsak mukozasını zedeler, konağın besinlerine ortak olur. Bunun sonucu anemi ve beslenme bozuklukları görülür.
  Başlıca sindirim sistemi belirtileri; açlık ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal veya kabızlıktır. Sinir sistemi belirtileri; sinirlilik ve uykusuzluktur. Ayrıca anemi ve zayıflama da görülebilir. Bazen halkaların külota düşmesi dışında hiçbir belirti görülmez. Tenyaya halk arasında abdest bozan da denmektedir.
Bulaşma Yolları
  Taenia Saginata etkendir. İnsanın ince bağırsağında yaşar. Boyu ortalama 5-10  metreyi bulur. Tenya saginatanın insana bulaşması enfekte sığırların etlerinin çiğ ya da iyi pişirilmeden yenilmesiyle oluşur. Etle alınan tenya larvaları insan bağırsaklarında olgun hâle gelir. Tenya saginata insandan insana bulaşmaz.
Patogenez ve Klinik Belirtiler
  Tenya ince bağırsağın mukozasını zedeler. ?nsanın besin maddelerine ortak olur.


  Anemi ve beslenme bozuklukları oluşur. Sindirim sistemi belirtileri iştahsızlık, bulantı,kusma, açlık hissi, ishal veya kabızdır. Anemi ve kilo kaybı görülmektedir. Sinirlilik ve uykusuzluk en sık görülen sinir sistemi belirtileridir.
Klinik Tanı ve Laboratuvar Bulguları
  Tanı, dışkıda şerit halkaları ve yumurtaların görülmesi ile konur. Laboratuvar bulgusu olarak da lökositoz, anemive eozinofili görülür.
Komplikasyonları
  En sık görülen komplikasyonları beslenme bozukluğu ve anemidir.
Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
 Tenya saginata, diklorofen, niklosamit gibi ilâçlarla tedavi edilir, ilâçlar yemekten önce ve yaşa göre alınır. Hastalar, ancak şeridin başı düştükten sonra kesin şifa bulur. İyi beslenmenin dışında özel bir bakımıyoktur.
Korunma Yolları
 Korunmada sığır etleri iyice pişirilerek yenir. Özellikle çiğ sığır etiyle yapılan çiğ köfteyle bulaştığı unutulmamalıdır. Hastalığın bulaşma yollan ve korunması hakkında sağlık eğitim yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder