1 Mayıs 2014 Perşembe

TRİKOMONİYAZİS

 TRİKOMONİYAZİS NEDİR?

  Trikomoniyazis, protozoon cinsinden “Trichomonas vaginalis” olarak adlandırılmaktadır. Kadınlar da vajen ve serviksde, erkekler de ise üretra ve prostatda enfeksiyona oluşmasına sebep olmaktadır. Trikomoniyazis oldukça yaygın, hafif seyirli, kuluçka süresi 4 ila 20 gün olan 1 CYBH dır. Vücutta uzun süre bulunduğu halde belirti vermeyebilir.
Erkekte Trikomoniyazis hastalığı belirtisi çok seyrek görülebilmektedir. Bazen sabahları penisin ucunda hafif 1 akıntı oluşur, idrar yaparken hafif yanma olabilir. Kadında ise bu durum semptom olmayabilir veya vaginal akıntı,vajen ve vulvada kaşıntı oluşmasına neden olur. Akıntı köpüklü, sarı yeşil renkte ve çok kötü kokulu olabilir, bazen ağrı vardır. Tedavide metronidazol kullanılır. Eşlerin tedaviside önemlidir.

Etkeni ve Kuluçka Süresi
   Trikomoniyazisin üç tür etkeni vardır. Bunlardan Trichomonas homonis= Trichomonas intestinalis (trikomonas homonis) bağırsaklarda yaşayan, apatojen kamçılı protozoadır. Trichomonas tenax=Trichomonas
elongata (trikomonas tenaks) ağız boşluğunda yaşayan patojen olmayan kamçılı türüdür.
Kuluçka süresi 4-20 gün, ortalama 10 gündür.
                     
Belirtileri
    Bu parazit insanlara toksik etkisi ile zarar verir, dokuları istila etmez. Kadınlarda üretra, vajina, endometriyum, vulva enfeksiyonlarına sebep olur. Erkeklerde, üretra, prostat, epididim ve testislere geçerek buralarda harabiyete sebep olur. Hastalık akut veya subakut başlayabilir, bazen belirti görülmeyebilir. Enfekte kadınların ancak % 20 'sinde belirti olur. Perine bölgesinde şiddetli kaşıntı, yanma, kirli-beyaz veya yeşilimtırak, köpüklü, pis kokulu krem kıvamında akıntı vardır. Erkeklerde bazen akıntılı üretrit, prostatit görülebilir."
  
  Tanısı
Kadınlarda vaginal akıntı örneğinin lam lamel arasında doğrudan mikroskopla bakısında iltihap hücreleri ile hareketli “Trikomonas Vaginalisi” görebiliriz. Erkeklerde idrar sedimentinde aynı yöntemle paraziti saptayabiliriz. 
 Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
  Tedavi; ilâçla tedavisi vardır, lokal ve genel tedavi uygulanır, evli ler birlikte tedavi edilir. Metronidazol 2 gr tek doz (cinsel eşide dâhil) yeterlidir. Direnç durumunda doz veya süre arttırılabilir. Metronidazol yerine Ornidazol verilebilir.Özel bakımı yoktur.
 Korunma Yolları
  Trikomoniyazis en çok 16-35 yaş arası kadınlarda görülür. Bulaşmayı önlemek için hastalar tedavi edilir. Hasta kişilerin cinsel temastan kaçınmaları ve kişisel hijyen kurallarına uymaları gerekir. Sağlık eğitimi yapılır.

4 yorum: