1 Mayıs 2014 Perşembe

OKSİYÜRİASİS

Etkeni Ve Kuluçka Süresi
 Etkeni Enterobius vermicularistir.
Yaşam döngüsü 4-6 haftayı gerektirir ve birbirlerini izleyen kendi kendine bulaşmalar (oto enfeksiyon) olduğu için kuluçka süresini saptamak zordur.
  
Belirtileri
 Parazit sayısı çoksa travmatik ve mekanik zararları vardır. Bağırsak epitelini tahriş ederek mikroorganizmalara giriş kapısı hazırlar. Alerjik ve toksik zararları da vardır.
Çok kez klinik belirti yoktur. Geceleri daha fazla olmak üzere anüs çevresinde şiddetli kaşıntı, bazen karın ağrısı, ishal, ıkıntı, iştahsızlık, kilo kaybı, rektum iltihabı ve dışkıda kan görülür. Bazen burun kaşıntısı, ağızdan salya akması, diş gıcırdatması ve baş dönmesi gibi belirtiler de görülebilir.
Deride döküntüler, anemi, büyümede gecikme, toksemiye bağlı uykusuzluk, sinirlilik, üro-genitalorganlarda kaşıntı (özellikle kadınlarda) görülebilecek diğer belirtilerdir.
Kıl kurdu kolonun dışında vulva, vajen ve uterusa geçer. Hatta överlere ve periton boşluğuna da geçebilir. Ayrıca, hayvanlarda görülen kıl kurdu da vardır. Ancak, bu insanlara geçmez.
Patogenez ve Klinik Belirtiler
Parazit bağırsak epitelini travmatik ve mekanik etki ile tahriş eder. En belirgin klinik belirti geceleri artan anüs çevresindeki şiddetli kaşıntıdır. Bazen karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, kilo kaybı, rektum iltihabı ve dışkıda kan görülür. Bazen de burunda kaşınma, diş gıcırdatması ve baş dönmesi de görülür.
Klinik Tanı ve Laboratuvar Bulguları
Klinik belirtiler ve kıl kurdunun anüste veya dışkıda görülmesi ile tanı konur. Dışkıda yumurtalar her zaman görülmez. Tahlil üç gün tekrarlanmalıdır. Bunun dışında anüs çevresine selojen bant yapıştırılarak ya da rektal fitille etken görülmeye çalışılır.
Bulaşma Yolları
Etkeni, enterobius vermicularistir. Dişi kıl kurtları anüs çevresine çok sayıda
yumurta bırakırlar. Bulaşma genelde direkt temasla olur.
Yumurtalar ile bulaşan eller, tırnaklar, kirli çarşaflar, havlu ve iç çamaşırları gibi eşyalar bulaştırma aracıdır. Oksiyürler, anüs çevresine yumurta bıraktığı sürece hastalık bulaşıcı olmaya devam eder. Yumurtaların herhangi bir şekilde anüsten ağza taşınması ile kişide ya da ev halkında hastalık tekrarlanır.
Komplikasyonları
Ürogenital organlara geçerek kaşıntı ve hastalıklara sebep olur. Örneğin kadınlarda vulva-vajinit, yumurtalıklarda kistler yapar. Ayrıca peritonite de neden olur.
Korunma Yolları
 Tırnaklar kesilir, özellikle el temizliği korunma da çok önemlidir. Yatak takımları ve iç çamaşırları sık sık değiştirilir, bu çamaşırlar kaynatılır ve ütülenir, sağlık eğitimi yapılır.
Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
 Tedavi anti paraziter ilâçlarla bütün aile bireyleri tedaviye alınır. Bir hafta sonra kontrol edilir, enfeksiyon devam ediyorsa tedavi tekrarlanır.
                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder