29 Nisan 2014 Salı

ÜNİTE V: ENFEKSİYON HASTALIKLARININ BULAŞMA YOLLARINA YÖNELİK ÖNLEMLER

A. DOĞRUDAN TEMAS YOLAYLA BULAŞMA YOLLARI

    -Kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalıklardan Korunma Yolları ve Önlemleri





1- Öykü ve fizik muayene ile HIV, HBV ve kanla bulaşan diğer patojenlerle infekte hastaları ayırdetme olanağı bulunmadığından tüm hastaların kan ve diğer vücut sıvıları potansiyel olarak infekte kabul edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.
2- Aşağıdaki işlemler sırasında mutlak surette eldiven giyilmeli, işlem bittikten veya hasta ile temastan sonra eldiven değiştirmeli ve eldivenler çıkartıldıktan hemen sonra eller yıkanmalıdır:
a) Her hastanın kan ya da diğer vücut sıvıları veya bunlarla kontamine yüzeylerle temas riski olduğunda,
b) Her hastanın mukoza veya sağlam olmayan derisiyle temas riski olduğunda,
c) Kan alma, damara girme veya benzeri bir intravasküler işlem sırasında.
3- Eğer eller veya diğer cilt yüzeyleri hastanın kan ya da diğer vücut sıvılarıyla kontamine olursa derhal su ve sabunla yıkanmalıdır.
4- İğne batmasını önlemek için “disposible” iğneler kullanıldıktan sonra plastik kılıfları tekrar takılmamalı, iğneler enjektörden çıkartılmamalı, eğilip bükülmemelidir. Kullanılmış iğne, enjektör, bistüri ucu ve diğer kesici aletler imha edilmek üzere delinmeye dirençli sağlam kutulara konulmalıdır. Bu kutular servis içinde kullanıma uygun ve kolay ulaşılabilir yerlerde bulundurulmalıdır.
5- Yapılan tıbbi bir işlem sırasında kan veya diğer vücut sıvılarının sıçrama olasılığı söz konusuysa (örneğin kemik iliği aspirasyonu, lomber ponksiyon yapılması gibi) ağız, burun ve gözleri korumak amacı ile maske ve gözlük takılmalı, diğer vücut yüzeylerine bulaşmayı önlemek için koruyucu önlük giyilmelidir.
6- Eksüdatif deri lezyonları olan sağlık personeli, bu lezyonlar iyileşinceye kadar hastalarla direkt temastan ve hastalarla ilişkili aletlere dokunmaktan kaçınmalıdır.
7- Acil koşullarda ağız ağıza resüsitasyon ihtimalini minimale indirmek amacıyla ağızlık, ambu vb. ventilasyon aletleri resisütasyon gerekebilecek yerlerde hazır bulundurulmalıdır.
8- Beden fonksiyonlarını kontrol edebilen HIV ve/veya HBV infeksiyonlu hastaların rutin bakımı sırasında eldiven ya da koruyucu önlük giyilmesine gerek yoktur.
9- Gebe sağlık personeline HIV ve/veya HBV bulaşma riski, gebe olmayanlardan daha fazla değildir. Ancak her iki virüsün de perinatal dönemde bebeğe de geçme riski olduğundan, gebe personelin önerilen önlemlere özel bir dikkatle uyması sağlanmalıdır.
10- İnfeksiyöz diyare, pulmoner tüberküloz tanısı veya şüphesi olması gibi özel izolasyon önlemleri gerektiren haller dışında HIV/HBV infeksiyonlu hastaların ayrı özel odalarda bulundurulmalarına gerek yoktur. HIV ve diğer infeksiyonları olan hastalar diğer bir immunosupresif hastayla aynı odada tutulmamalıdır.

-Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları ve Önlemleri

  

  1. Cinsel etkinliğin başlama yaşı olabildiğince geciktirilmelidir. Gençler, CYBH’ye daha duyarlıdır ve CYBH edinme riski, yaşam boyu edinilen eş sayısı ile doğru orantılı olarak artar.

  2. Enfekte olmadığı bilinen bir eş ile benimsenecek tek eşli yaşam biçimi, korunmada önerilen bir önlem olmakla birlikte, çok güvenilir bir yol değildir. Siz tek eşli olabilirsiniz ama eşinizin tek eşli olduğundan emin olamayabilirsiniz!

  3. Kondom (Kaput, kılıf, prezervatif) kullanmak, cinsel etkinlik gösteren kişilerin CYBH’den korunmasında halen en güvenilir yöntemdir. Cinsel ilişkinin her çeşidinde (vajinal, anal, oral) ve her ilişkide kullanıldığı taktirde ve doğru kullanılması halinde koruyuculuğu %100’e yaklaşmaktadır. Ülkemizde, hem erkekler hem de kadınlar için kondom mevcuttur.

  4. Kesici-delici aletlerin ortak kullanılmasından kaçınılmalı, mutlaka kullanılacaksa, uygun şekilde temizlenmesine özen gösterilmelidir. Bu amaç için en yaygın kullanılan madde, %10’luk hipoklorit (evlerde kullanılan çamaşır suyu) solüsyonudur.

  5. HİV bulaşma riskinin en fazla olduğu anal (makattan) ilişkiden kaçınılmalı, eğer bu tür ilişki tercih edilecekse mutlaka kondom kullanılmalıdır.

  6. Tedavi edilebilir CYBH’nin saptandığı kişiler mutlaka hekim gözetiminde ilaç kullanmalıdır. CYBH’nin tedavi edilmesiyle, genel toplumdaki HİV olgularının %40 oranında azaldığı gösterilmiştir.

  7. Çok eşli bir yaşamı tercih edenler, eş sayılarını kısıtlamaya özen göstermelidir. CYBH riski, eş sayısı arttıkça yükselir.

  8. CYBH’ye ait belirtileri olan kişilerle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalı, bu kişiler tıbbi yardım almaları konusunda teşvik edilmelidir.

  9. Yukarıda tanımlanan yakınmalardan herhangi birinin görülmesi halinde vakit kaybetmeden bir hekime başvurulması, hastalığın tam tedavi edilebilmesi açısından önemlidir. Hekime danışmadan, hastanın yakınlarının veya eczacıların önerisi ile uygulanan tedavilerin, hastaya yarardan çok zarar getireceği unutulmamalıdır.

  10. CYBH saptanan kişiler, eşlerini mutlaka bu durumdan haberdar etmeli ve eşlerinin de tıbbi yardım almasını sağlamalıdır.

  11. CYBH tedavisi görenler, tedavi bitinceye dek cinsel ilişkiden kaçınmalıdır.

B. DOLAYLI TEMAS YOLUYLA BULAŞMA YOLLARI

    -Solunum Yolu İle Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları ve Önlemleri

   

Ağız, burun mukozasının bir bariyerle kapatılması (cerrahi maske, tülbent, mendil) gerekir. Hastanın kendisi, hasta yakınları yada hasta ile yakın temas edecek görevliler tarafından kullanılır. 
Ağız ve burunu kapatmalı kullanıldıktan sonra boyun etrafında bırakılmamalıdır.
Giyildikten sonra ellenmemelidir. Maskeyi çıkarttıktan sonra eller yıkanmalıdır.Öksüren ve hapşıran hastaların   hapşırırken ve burunu temizlerken tek kullanımlık mendiller ile ağzı ve burnu kapatması için uyarılmalı, kullanılmış mendilleri en yakın çöp kutusuna atması sağlanmalı, öksürdükten , hapşırdıktan, mendil kullandıktan, solunum salgılarıyla ve kirli yüzeylerle temas ettikten sonra elleri yıkamasının gerekliliği anlatılmalıdır. Bu konu ile ilgili broşürler hazırlanmaktadır. Dünyada kullanılan birkaç örnek aşağıdadır. Solunum yolu ile bulaşan hastalığı olan hastaların yattığı alanlarda ziyaretçi sayısı kısıtlanmalıdır.


-Sindirim Yolu İle Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları ve Önlemleri

Sağlık eğitimi, korunma yöntemlerinin ilk basamağıdır. Kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. Kişisel hijyen bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarını içerir. Kişisel bakım ve hijyen, bireyden başlayarak genele yayılan temizlik zincirindeki en önemli halkalardan biridir. Ortak kullanım alanlarında çapraz bulaşmayı önlemek için kişisel hijyene gereken önem verilmelidir.

1-  Her türlü öksürük ,aksırık esnasında mutlaka kağıt mendil kullanılmalı ve sonrasında eller temiz su ve sabun ile yıkanmalıdır. Halen dünyada en sık ve en çok görülen hastalıklar grubunu enfeksiyon hastalıkları oluşturmaktadır. Doğru  el  yıkama  şekli  ve  alışkanlığının insanlara  kazandırılması halinde bu hastalıkların sıklığında önemli azalmalar olacaktır.

2- Mikroplar kuru yüzeylerde büyüyemez ve çoğalamazlar. Bu nedenle ellerimizi yıkadıktan sonra iyice kurulamalıyız.
   
3-  Özellikle ılıman iklimlerde insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda pek çok mikroorganizma üreyebilir ve bir yerden bir yere taşınabilir.

4-  Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmak için sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir.

5- Sokakta yada açıkta satılan ve kaynağını bilmediğimiz yiyecekleri  tüketmemelidir.

6-   Gıdaların üstünü kapalı tutarak sinek ve böceklerden korumalıdır.

7-   Gıdaları satın alırken son kullanma tarihine ve içeriğine dikkat etmelidir.

8-  Çöp torbalarının ağızları  kapatılmalı ve çöpler  kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmelidir.

   -Vektörlerle Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları ve Önlemleri


 Hastalıkların önlenmesinde kişiye yönelik önlemlerden biri  aşılamadır. Aşısı bulunan hastalıklardan büyük ölçüde korunmak mümkündür. Aşılama ile bebeği henüz anne karnındayken, yenidoğan dönemindeyken yada çocukluk dönemindeyken  çeşitli hastalıklardan koruyabiliriz.
  Hayatın her döneminde uygulanabilecek aşılar vardır, dozuna ve aşı takvimine uygun olarak yapıldığında kişiyi belirtilen hastalığa karşı korurlar. 

ÜNİTE VI: BAĞIŞIKLIK

Ünite Konuları: 

Aktif - Pasif Bağışıklık


 Bağışıklık: İnsan ya da hayvan bedenine giren mikroorganizmalara (virüs, bakteri) ve yabancı maddelere karşı doğal ya da sonradan kazanılan koruma yeteneğidir.

1-Doğal bağışıklık: Canlının doğuştan getirdiği ve onu hastalık etkenlerine karşı koruyan kalıtsal anatomik hormonlar doku ve salgılardaki özel koruyucu maddelerle sağlanan bağışıklıktır. Örneğim, göz yaşı, mide asidi, burun kılları, derideki keratinize katman, soluk borusundaki silli epitel vb. (Hepatit A, Hepatit B, su çiçeği)

Doğal bağışıklık etkisi ile diğer canlılarda hastalık oluşturan pek çok etken bizlerde hastalık oluşturamaz. Örneğim, uçuk tavşanlarda ölüme neden olurken bizlerde hafif bir hastalık olarak vücut direnci azaldığında ortaya çıkar.


2-Kazanılmış bağışıklık: Canlının hastalık etkeni ile karşılaşması ile oluşan bağışıklıktır.


a.Aktif Bağışıklık: Hastalık etkeni ilke karşılaşan kişilerde kendini savunmak için oluşturduğu bağışıklıktır.

*Uzun sürer.
*Hastalığı geçirmek veya aşılanmakla oluşur.

b.Pasif Bağışıklık: Hastalık etkeni ile karşılaşmış canlının vücudunda gelişen antikorları korunmak istenen canlıya geçmesi ile oluşan bağışıklıktır.

*Etkisi kısa sürer.
*Serumlar kullanılır.


SERUMLAR

a. Antitoksik Serumlar: Toksini olan mikroorganizmalara karşı hazırlanan serumlardır. Difteri, tetanoz, botulizm, akrep sokmaları gibi.

b. Antibakteriyel Serumlar: Şarbon, meningokok, pnömokokta kullanılır.

c. Antiviral Serumlar: Kuduz, kızamık, poliomyelitte kullanılır.

  Hazırlanışların göre Aşıların Gruplandırılması

AŞI: Canlı vücuduna verildiği zaman, antikor meydana getirerek, canlıyı bu tip hastalıklardan koruyabilen biyolojik maddelerdir. Aşılar antijenik özellik taşır.

CANLI AŞI (ATENUE): Enfeksiyon etkenlerinin özel yöntemler ile hastalık yapma yeteneklerinin yok edilerek, antijenik özelliklerinin korunması sonucu elde edilir.

ÖLÜ AŞI (İNAKTİF): Antijenik özellikleri bozulmadan öldürülen mikroorganizmalardan elde edilen aşılardır.

TOKSOİD AŞI (ANATOKSİN): Özel yöntemlerle toksik etkisi azaltılmış, ancak antijenik etkisi korunan toksinlerden elde edilir.

KOMBİNE AŞI: Çok sayıda hastalığa karşı koruma sağlayan aşılardır.

RECOMBİNANT AŞI: Genetikleri değiştirilmiş organizma şekillerinin aşıda kullanılmasıyla elde edilen aşılardır.

KONJÜGE AŞI: İmmün yanıtı arttırmak için bazı maddeler katılan, değiştirilmiş organizmaların yer aldığı aşılardır.

                                     SAĞLIK BAKANLIĞI 2012 AŞI TAKVİMİ



ÜNİTE VII: BİLDİRİMİ ZORUNLU HASTALIKLAR

Ünite Konuları: 
-A Grubu Bildirim Zorunlu Hastalıkları
-B Grubu Bildirimi Zorunlu Hastalıklar
-C Grubu Bildirimi Zorunlu Hastalıklar
-D Grubu Bildirimi Zorunlu Hastalıklar


Grup A Hastalıklar

1-) Şarbon
2-) Bruselloz
3-) Kuduz ve Kuduz Riskli Temas
4-) Sıtma
5-) Şark Çıbanı
6-) Poliomyelit
7-) Difteri
8-) Boğmaca
9-) Tetanos
10-) Neonatal Tetanos
11-) Kabakulak
12-) Kızamık
13-) Kızamıkçık
14-) Tüberküloz
15-) HIV Enfeksiyonu
16-) AIDS
17-) Gonore
18-) Sifilis
19-) Tifo
20-) Akut Kanlı İshal
21-) Kolera
22-) Viral Hepatitler (Akut)
23-) Meningokokkal Hastalık

    
Grup B Hastalıklar
1-) Sarı Humma
2-) Veba
3-) Tifüs
4-) Çiçek
                                                                                                            
                                                        Grup C Hastalıklar
1-) Trahom
2-) İnfluenza
3-) Lejyoner Hastalığı
4-) Tularemi
5-) Kist Hidatik(Ekinokokkoz)
6-) Akut Hemorajik Ateş
7-) Toksoplazmoz
8-) Subakut Sklerozan Panansefalit
9-) Leptosipiroz
10-) Shistosomiyaz
11-) Lepra
12-) Kongenital Rubella Sendromu
13-) Visseral Leishmaniosis (Kala-Azar)
14-) Cretzfelt Jakob Hastalığı
15-) Hemophilus Enfluenza Tip b Menenjiti
                                                                                                            

Grup D Hastalıklar

1-) Cryptosporidium
2-) Giardia İntestinalis
3-) Campylobacter Jejuni
4-) Listeria Monocytogenes
5-) Salmonella
6-) Chlamydia Trachomatis
7-) Enterohemorrhagic E. Coli
8-) Entamoeba Histolytica
9-) Shigella



Bildirimi Zorunlu Hastalıklar

Bulaşıcı hastalık bildirimleri, Bakanlığımızca yayınlanan 24.02.2004 tarih ve 1534 sayılı Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi Sistemi Yönergesi ile yeniden düzenlenerek 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Yönerge ile getirilen düzenlemeler Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi adlı rehberde yer almaktadır.
Aşağıda ayrıntısı yer alan 4 grup halinde sınıflandırılan bulaşıcı hastalıklar ve etkenlerinin hangi kuruluşlar ve ne şekilde bildirileceği ile ilgili özet bilgileri Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi Sınıflandırma Tablosu'ndan edinebilirsiniz.